Mi a szösz az a chainmaille?

2017.08

Gyűrűk Ura? Trónok harca? Kosztümös filmek? Történelmi regények? Megannyi helyen visszaköszön múltunk eme ikonikus darabja, a korabeli öltözködés elválaszthatatlan része: a láncing.

 A chainmaille/chainmail szó szerinti fordítása maga is láncpáncél, ám modern alkalmazásához kevéssé illő e magyar név, így én legszívesebben láncszemes technikának nevezem.

E technika története több, mint 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Egészen pontos adatok nincsenek, a legrégebbi ily módon készült páncélokat az i.e. 4. századból származó kelta és etruszk sírokban találták. Ám Hérodotosz már az i.e. 5. században említést tesz egy másik népcsoportról, melynek „nemesei” fémkarikákból álló mellényt viseltek. Ez a népcsoport pedig nem más, mint a szkíta. (Ki tudja, még az is lehet, hogy e technika gyökerei közelebb vannak hozzánk, mint gondolnánk. 🙂 )

 A középkorra persze széles körben elterjedt: Európától kezdve, Ázsián keresztül Észak-Afrikáig előszeretettel használták a karikákból álló páncélt – akár önmagában, akár a fém vagy bőr vértezet kiegészítéseképp. Mígnem modern korunk fegyverkezési szokásai szinte teljesen kiszorították az immáron funkcióját vesztett láncingeket.

 És itt kezdődik egy új fejezet. Lelkes „karika-függők” rájöttek ugyanis, hogy ezzel a technikával nemcsak vértezetet, hanem ennél sokkal finomabb dolgokat, ékszereket, tárgyakat is lehet készíteni. Amerikában és Nyugat-Európában többezer főt számláló közösségek jöttek létre, amelynek tagjai nemcsak a történelmi mintákat variálják, ám számtalan új fűzési módot is kitaláltak. Így gyarapszik tehát egy hagyományra épült modern design, a chainmaille ékszerek világa.

ui: A fényképért külön köszönet Bara Oszkárnak!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s