Trónok harca karkötők – és ami mögöttük van

Ezeket a karkötőket a Trónok harca sorozat, pontosabban a Tűz és jég dala kötetek inspirálták. Úgy gondoltam, hogy ehhez az alternatív középkorban játszódó történethez igazán jól illik ez a – szintén középkori eredetű – láncfűzéses technika. Anyaguk vörösréz, elkészültük után sötétre antikoltam és egyenetlenül políroztam a karkötőket, hogy még régiesebb benyomást keltsenek. Újabban a plakettek alá bőrt rögzítek, hogy viselésük még kényelmesebb legyen.

A különböző Házakhoz tartozó karkötők más-más fűzési móddal készültek, a kiválasztás azonban nem volt véletlen. Lássuk, miért is!

 Targaryen

 A Targaryen család vérvonala nagyon ősi, múltjuk a mitikus időkig vezet vissza. Történetük szorosan összekapcsolódik a sárkányokkal, hiszen nekik köszönhetően lettek Westeros hét királyságának legfőbb uralkodói.

Épp ezért ehhez a karkötőhöz a Dragonscale elnevezésű fűzési mintát választottam – teljesen, mintha sárkánypikkelyek lennének, nem? A család jelmondata “Fire&Blood”, Tűz és vér. Hát igen. Nem mondhatni, hogy szende népség lennének, de hát ebben a történetben senki sem az.

 

Stark

Jelmondatuk “Winter is coming”, tehát “Közeleg a tél”. Az egyik legjelentősebb és legrégibb gyökerekkel rendelkező család a történetben, akik még az ősi Isteneket tisztelik. Ezért, vagy tán más miatt, mindenesetre a család tagjait szinte kivétel nélkül szoros kötelék fűzi a természethez s annak akár misztikus erejéhez.

Emiatt döntöttem úgy, hogy a hozzájuk tartozó karkötőhöz a Kelta labirintus fűzési mintát választom.

Lannister

 Az oroszláncímeres Lannister család jelmondata Hear me roar – Halld üvöltésem. Hírnévre és befolyásra főként jelentős gazdagságuk miatt tettek szert, nem hivatalos jelmondatuk is erre utal: “Egy Lannister mindig megfizeti az adósságát”.
A karkötőhöz a Bizánci fűzési mintát választottam, amelyet az ötvösművészetben királyláncnak neveznek. Igaz ugyan, hogy hivatalosan sosem ült Lannister a trónon, azonban sejthető, hogy gazdagságuknak (és más fortélyoknak) köszönhetően kik is uralkodnak valójában Westeros fölött… 

Tyrell

A Tyrell család első ránézésre nem büszkélkedhet túl jelentős múlttal és kimagasló erényekkel, bár gazdagságuk tekintetében messze felvehetik a verseny a Lannisterekkel. A történet előrehaladtával azonban egyre nagyobb szerepük, nem véletlen, hogy a ház jelmondata “Growing strong” – Erőssé növünk.

A család címere fűzöld mezőben arany rózsa, egyértelmű volt tehát, hogy a karkötő mintája egyik kedvencem, a Mór rózsa lesz.

Martell

A Martellek a délvidéki Dorne urai. Tüzesek, temperamentumosak, erősek és függetlenek. Jelmondatuk: “Unbowed, Unbent, Unbroken”, tehát “Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik”. A történetben csak a közelmúltban tűntek fel, ám bevallom, számomra szimpatikus népség. Kedvelem a… tartásukat.

Épp ezért ehhez a karkötőhöz a Vertebrae nevű fűzési mintát választottam, amely szó egyébként a csigolya latin megfelelője.

Habár ez én választásom ezekre a fűzési mintákra esett, természetesen szabadon kombinálhatóak. Bármelyik karkötő típust örömmel elkészítem más felirattal is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s