A sárkánypikkelyes scalemaille

Mondhatnánk úgy is, hogy a scalemaille a chainmaille édestestvére, történelmi gyökerei pedig szintén nagyon régre nyúlnak. Már az ókortól kezdve előszeretettel használták a pikkelyekből, vagy lamellákból álló vértezetet, a világ szinte minden táján. A különböző alakú és méretű lapok anyagukban is nagyon változatosak voltak: bronzból, vasból, bőrből, de még szarvból és tobzoska pikkelyből is készítettek efféle páncélt.

 Típusait tekintve két nagy irányvonalat különböztethetünk meg. Az első a pikkelyvért, melynek egyik legkorábbi és talán leginkább ismert képviselője a római Lorica squamata. A pikkelyeket átfedésben, soronként rögzítették egymáshoz, illetve többnyire szövet, vagy bőr alapra varrták fel.

Régi római pikkelyvért, a Lorica squamata másolata.
forrás: Pinterest

A lamellás páncél ezzel szemben annyiban tér el, hogy itt a különböző lemezeket nem egy hordozóanyagra, hanem csak egymáshoz rögzítették, ezáltal egy merevebb páncélzatot hozva létre, melyet leginkább a könnyűlovasok viseltek.

Edo kori (1600–1867) japán lamellás mellvért.
forrás: wikipedia

Modern kori verziójában, a scalemaille technikában általában levélforma, középen lyukasztott fémpikkelyeket használnak, amelyeket karikákkal fűznek egymáshoz, nem csak ékszereket, hanem igen látványos ruhadarabokat és kiegészítőket alkotva általa.

Scalemaille nyakkendő – by TerraLegenda

Egy pályázatra készített nyakékem, az ókori római pikkelyvértezetek mintájára összefűzve

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s