Chainmaille technikai alapok

Ha már szemezel egy ideje a chainmaille izgalmas világával, s úgy érzed, lassan ideje a tettek mezejére lépni, úgy mindenekelőtt ezt a bejegyzést ajánlom figyelmedbe!

Számtalan karikafűzési minta létezik, az egyszerűbbektől az igazán bonyolultakig, ha pedig kellően elmélyedtünk a gyakorlatban, úgy a különböző minták kombinálása, akár új fűzési módok kitalálása végtelen távlatokat nyithat meg előttünk. Nem csak ékszereket készíthetünk ezáltal, hanem különböző használati- és dísztárgyakat, kiegészítőket, ruhadarabokat, akár még szobornak is beillő alkotásokat.

Dave Austin munkája. Forrás: http://cmb.lotos.ca/

Ahhoz azonban, hogy nekikezdjünk a karikafűzésnek és sikerrel vegyük az első akadályokat, néhány alapvetéssel érdemes tisztában lenni. A munkánk minőségét lényegében három dolog fogja meghatározni: a fűzés pontossága, a megfelelő karikaméret, illetve a karikák záródásának milyensége.

A fűzés pontossága

Nos, ezt talán nem kell túlzottan körbemagyarázni, hiszen minden kézműves-alkotói irányvonalnak valahol a pontosság az alapja. A chainmaille talán annyiban különbözik, hogy első nekifutásra a rendszer kötöttségét tapasztalhatjuk, a kezdeti időszakban kevéssé van helye az intuitív alkotásnak, hiszen míg mondjuk a festésnél, vagy a drótékszerek készítésénél a pontosan megtervezett kivitelezés mellett csodálatos dolgokat alkothatunk úgy is, ha hagyjuk, kezünket szinte az anyag vezesse, úgy a chainmaille-nél, ha csak úgy, ad hoc jelleggel kapcsoljuk össze a karikákat, akkor gyakorlatilag semmilyen igazán értelmezhető végeredményre nem számíthatunk. Később persze egyre szabadabban mozoghatunk a különböző fűzési minták között, felfedezzük a szabályokban és korlátokban rejlő lehetőségeket, és rácsodálkozhatunk arra is, hogy ami korábban kötöttségnek tűnt, lényegében csak biztos alapot ad, amelytől elrugaszkodva szabadon szárnyalhatunk.

Először tehát el kell sajátítani néhány fűzési módot, pontosan látni és megérteni, mi módon kapcsolódnak össze a karikák, s hozzák létre a különböző szöveteket. Ez néhány fűzési mód esetében egészen egyszerű, s könnyen átlátható, más esetekben azonban jó térlátás is szükséges ahhoz, hogy kisilabizáljuk éppen melyik karikát milyen irányban s mely más karikákon keresztül kell átvezetni. De ne aggódjunk! Mindez fejleszthető, sőt, magától is fejlődik a gyakorlás során. Számtalanszor fordult elő velem is, hogy egy-egy mintát, amelynek megfűzésével korábban azért nem keveset nyűglődtem, egy kis idő elteltével újra elővettem s konkrétan nem értettem, hogy mit találtam benne átláthatatlannak előzőleg.

szabályos European 4 in 1

hibás European 4 in 1

 

A megfelelő karikaméret

Sarkalatos kérdés. Hiába sajátítottuk el ugyanis a fűzési módot, ha a karikáink nem megfelelő méretűek, akkor nem fog összeállni a láncszövet. Ha túl kicsi karikákkal dolgozunk, akkor értelemszerűen nem tudjuk összezárni a szemeket, ha viszont túl nagyok a karikáink, a minta szétesik, nem tartja meg magát, s hiába dolgoztunk pontosan, az eredmény egy kupac kókadtan lifegő láncszem a kezünkben. A megfelelő méret két dolgon múlik: a karikákat alkotó drót vastagságán, illetve a belső átmérőn. A különböző leírásokban van, hogy megadják a minta elkészítéséhez szükséges karikák pontos méretét, de sokszor csak az úgynevezett „AR” számot kapjuk. Az „AR” gyakorlatilag egy arányszám, amely azt mutatja, hogy az adott karikában hogy viszonyul egymáshoz a drótvastagság és a belső átmérő (ez utóbbit „ID”, tehát inner diameter néven szokták jelölni). Az „AR”-t könnyen kiszámolhatjuk akkor is, ha tudjuk a karikánk méretét, érdemes is megtenni, hiszen ez az arányszám lesz segítségünkre abban, hogy az adott fűzési mintát ne csak egy méretben tudjuk elkészíteni. A képlet a következő: AR=belső átmérő (mm) osztva a drótvastagsággal (mm).

Vannak olyan minták, ahol a karikaméretek rugalmasan megválaszthatóak, ezáltal más és más jellegű szövetet eredményezve, például az „european 4 in 1” – más mintáknál azonban a legcsekélyebb méretbeli eltérés lehetetlenné teszi a megfűzést.

túl laza Byzantine

megfelelő feszességű Byzantine

A karikák záródása

Míg az előző két téma megkerülhetetlen a chainmaille gyakorlásához, a karikák záródásának ügye amolyan fűzéstechnikai alapvetés, amely azonban nagyban meghatározza az elkészült mű minőségét. Az első és legfontosabb: sosem széthúzzuk a karikák szárait, hanem a síkra merőlegesen nyitjuk, ugyanis az első esetben elkerülhetetlen a karika deformálódása. Szemléltetőül:

 

Ezen túlmenően pedig figyelnünk kell a karikák záródására. Azt mondják, az az igazán jó chainmaille, amikor szinte nem is látod, hol záródnak a szemek. Ez az a szempont, ami alapján megállapíthatjuk, mennyire gyakorlott és precíz a készítő, mennyire igényes a munkájára, összességében, hogy mennyire színvonalas és minőségi az általa alkotott tárgy. Az esztétikai szempontokon túl a karikazáródás milyenségének funkcionális jelentősége is van. A rosszul zárt karikák könnyen beleakadhatnak valamibe, a szemek deformálódhatnak, ráadásul, ha egy ékszerről van szó, akkor viselése kellemetlenséggel is járhat: szúr és karcol. Érdemes tehát türelemmel és maximális odafigyeléssel zárni a karikáinkat, ujjunkat végighúzva meggyőződni arról, hogy pontosan illeszkednek a drótvégek, s nem maradt rajta zavaró sorja vagy más sérülés. Utóbbi esetben kis tűreszelővel lehet javítani a helyzeten. 🙂

Rossz záródás. Kép forrása: https://www.spiderchain.com/perfect-closures/

Rossz záródás. Kép forrása: https://www.spiderchain.com/perfect-closures/

 

A kérdés kapcsán azonban arról is szót kell ejtenünk, hogy tökéletes záródás csak jóféle karikák esetén lehetséges, egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen alapanyag áll rendelkezésünkre. Ez pedig talán az egyik legnagyobb nehézség Magyarországon. A különböző hobbiboltokban és ékszerkellékeket forgalmazó webáruházban leginkább csak szerelőkarikákat kapni, amelyek méretválasztéka elég szűkös, a minősége pedig bőven hagy kívánnivalót maga után. Az áráról nem is beszélve: egy-egy ékszerhez több száz karika szükséges, ki lehet számolni, hogy mennyibe kerülne, ha mindezt szerelőkarikákból próbálnánk összefűzni.

Nagy karikaválaszték áll rendelkezésre különböző külföldi webáruházakban, ebben az esetben azonban a várakozási időn túl a gyakran borsos árú postaköltséggel is számolni kell.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha magunknak állítjuk elő a kívánt alapanyagot, ezen belül is a legegyszerűbben megoldható, ha a megfelelő méretű rúdra tekert karikatekercset csípőfogóval vágjuk karikákra. Nagy hátránya ennek a megoldásnak, hogy ily módon sosem lesznek igazán szép karikáink, hiszen a csípőfogó elcsippenti a drótot, az egyik végződés tehát mindig (keresem a jó szót) „ékalakú” lesz, tökéletesen zárni sem lehet a karikákat. Pozitívuma viszont, hogy tetszőleges méretű és mennyiségű karika állítható elő vele, így a kezdeti próbálkozásokhoz, egy-egy minta elsajátításához, az első sikerélmények megszerzéséhez tökéletesen megfelel. Én is ezzel a módszerrel kezdtem. 🙂

Ezen túlmenően pedig, ha alkotásaink minőségén javítani szeretnénk, akkor bizony vagy fűrészelnünk kell a karikákat a csípőfogóval történő vágás helyett, avagy be kell ruháznunk egy megfelelő berendezésre.

(Illetve megjegyezném, hogy pont ezt a problémakört áthidalni szándékozva tervezek adott ékszerekhez, fűzési mintákhoz szükséges DIY egységcsomagokat összeállítani, illetve kellő érdeklődés esetén workshopokat is tartani, amelyhez természetesen biztosítanám a megfelelő alapanyagokat. Ezirányú érdeklődésedet mindig megköszönöm, ha jelzed felém! 🙂 )

Remélem ezzel a kis összefoglalóval segítséget nyújtottam ahhoz, hogy immár nagyobb önbizalommal vágj bele a chainmaille világában történő kalandozáshoz! Fordulj hozzám nyugodtan, ha bármilyen kérdésed lenne, illetve azt is köszönettel veszem, ha megosztanád velem, miről szeretnél még olvasni a témában. Megtalálsz a facebookon: https://facebook.com/terralegenda, illetve e-mailben a terralegenda@gmail.com címen.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s